Parc de Sant JordiEl parc de Sant Jordi es troba al l'oest de Terrassa, al barri de Ca n'Aurell, entre els carrers del Pare Llaurador, Dr. Ullés  i places de Zamenoff , de Sant Oleguer i de Freixa Argemí.

En el segle XIX la familia Freixa era la propietaria d'aquests terrenys on instal·laren una fàbrica de teixits. L'any 1907 l'industrial Josep Freixa i Argemí va decidir convertir la fàbrica en residència familiar, per la qual cosa va encarregar a l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada el projecte de remodelació de l'edifici. L'arquitecte va concebre un edifici modernista d'inspiració gaudiniana amb una torre-mirador al cantó est, on el que més destaca son els perfils arrodonits i l'ús de l'arc parabòlic. Aquesta transformació va convertir la masia Freixa en una de les joies del modernisme català que l'arquitecte va envoltar d'uns jardins d'inspiració anglesa.

L'any 1958 l'Ajuntament adquirí la masia i part dels jardins. Per la Festa Major de l'any 1959 es va inaugurar l'espai com a parc de Sant Jordi i en la masia es va instal·lar la nova seu de l'Escola Municipal de Música. Els seus jardins es van convertir en el primer parc públic de la ciutat. 

El gran jardí, ara parc, es va conservar amb les seves característiques, tant d'estructura, com de vegetació i viabilitat, a l'estil de principis de segle. El recinte es va completar amb un petit estany i una zona de jocs infantils. També s'hi va instal·lar un solàrium envidriat per la gent gran, un gimnàs i un petit bar.

El parc deu el seu nom a un dels seus elements decoratius: l'estàtua d'una reproducció del Sant Jordi de Donatello, que fou portada a Terrassa des d' Itàlia a començaments de segle i que presideix l'era posterior de la masia.

Al parc trobarem altres elements decoratius emplaçats entre la frondosa vegetació existent.

A mitjans dels anys 60 es va construir un amfiteatre a cel obert en el fondal del torrent del Batlle.

Durant els anys 80 es va  ampliar el parc, tot recuperant l'espai dels darreres que formaven part, antigament, del torrent del Batlle on s'encetà una zona de lleure amb picnic, nous jocs infantils, etc.

L'any 2002 es va enderrocar una antiga nau industrial al carrer del Pare Llaurador convertint part de l'espai lliurat en la plaça de Adelina Gregoriano i obrint una nova entrada al parc per la banda nord.

Dins el parc podrem gaudir del parc de les roses, reformat el 2010, que va recuperar  la important tradició jardinera que acullia aquest espai. Hom hi podrà observar a partir de la primavera les cèl·lebres varietats de roses: Charles de Milles, La France, Dot i Alba Màxima, entre les més destacades. En la mateixa zona hi trobarem una glorieta, element original de la remodelació efectuada per Lluís Muncunill.

Actualment la Masia Freixa acull la Regidoria de Projecció de la Ciutat i Turisme i, també, la Sindicatura de Greuges.

El parc, amb una superfície de 22.000 m2, és un espai per passejar, jugar, asseure's a llegir… compta amb diferents espais de jocs pensats per diferents edats, i està dotat d'accessos adaptats per facilitar el seu gaudi a tothom.

Masia Freixa

Per a més informació, podeu consultar la fitxa del parc.

Fitxa del Parc de Sant Jordi