Logo de Terrassa ciutat amiga de les persones gransTerrassa, Ciutat Amiga de les Persones Grans és un projecte promogut per la OMS per impulsar polítiques d'envelliment actiu que aborden l'envellir i les diferents generacions, entre elles les de les actuals persones grans, entenent l'envelliment actiu com el procés d'optimització de les oportunitats de participació, salut i seguretat amb la finalitat de millorar la qualitat de vida de les persones a mesura que envelleixen.

Aquest projecte no s'ha de concebre com un projecte que tracta l'envelliment de forma aïllada o que només es centra en les actuals persones grans.
Es considera que una ciutat amiga de les persones grans esdevé una ciutat més amiga per a totes les edats, per la qual cosa aquest és un projecte de ciutat amb una durada de 5 anys que te com a prioritat estimular i combinar iniciatives diverses: públiques, privades –lucrativa i no lucrativa- i de la comunitat.

El projecte desplega un enfocament transversal i de perspectiva de gènere en l'abordatge de l'envelliment que s'estructura en vuit dimensions:

 1. Participació social i cívica
 2. Mobilitat i transport
 3. Accessibilitat i ús dels espais públics i privats
 4. Habitatge
 5. Serveis socials i de salut
 6. Relacions de suport i ajuda mútua
 7. Respecte, desigualtats i condicions d'inclusió
 8. Comunicació i informació

S'han fet Grups de Discussió on han participat 98 persones amb perfils molt diversos, com són:

 • Membres del Consell Municipal de la Gent Gran.
 • Persones de 65 a 74 anys no associats en entitats de gent gran
 • Persones de 75 i més anys no associats en entitats de gent gran
 • Persones cuidadores familiars: fills, parella i/o nets
 • Professionals relacionats en Serveis Socials i Salut com massatgistes, podòlegs, dinamitzadors de programes esportius i de residències, assistents socials, infermeria de primària, etc.
 • Treballadors i treballadores de Proximitat de banca, comerç, farmàcia, atenció al ciutadà, biblioteques, clubs esportius, perruqueries, monitors d'esport, Renfe, Policia Municipal infermeria, etc.
 • Voluntaris membres de diverses entitats

En aquesta fase també s'ha creat el "Grup de treball de Seguiment" del Consell Municipal de la Gent Gran que estarà actiu al llarg de tot el procés.

Pla d'Acció Terrassa amiga de les persones grans