Parc de VallparadísSi ens fixem en l'etimologia del seu nom, Vallparadís ha estat al llarg dels segles un paradís: allà on els primers pobladors trobaven l'aigua necessària per a conreuar les seves fèrtils terres; allà on era més fàcil poder viure i s'hi establia un primer nucli de població...
 

Des de fa un milió d'anys acull al seu interior diverses formes de vida i cultura: els jaciments fòssils, els ibers, els romans, l'edat mitjana, i fins als nostres dies. Ha estat testimoni dels canvis socioculturals de la nostra ciutat des de la revolució industrial a les grans transformacions del segle XX. Tanta concentració de bellesa i cultura va motivar que el 9 setembre 1951 fos declarat aquest espai com a Monument Històrico Artístic per part del Govern de l'Estat. 

El Parc de Vallparadís està format per tres torrents: Vallparadís, Monner, i el de les Ànimes. Durant anys els pagesos distingien les diverses zones d'aquest pulmó verd amb els noms de torrent de les Bruixes, Torrent de Sant Pere, Torrent de Santa Maria, Hortes dels Frares, Hortes velles i Hortes de la Font d'en Sagrera.

El projecte marc del parc de Vallparadís es va adjudicar al despatx de l'urbanista Manuel Ribas Piera. Va ser un divuit de febrer de l'any 1.995 que es va inaugurar i obrir a la ciutadania la primera part de l'actual parc. En les subsegüents fases que es van desenvolupar fins a la seva completació, a més dels arquitectes municipals, els dissenys van correspondre els arquitectes Josep Giner, Anna Ribas i Marta Gabas i els despatxos de BAMMP Arquitectes Associats, Ruisànchez Arquitectes i a l'enginyer Ignasi Reventós.

Els més de 395.000 m2 de zona verda l'han convertit en un dels parcs urbans més grans de Catalunya. Vallparadís és el pulmó verd de Terrassa amb una longitud de 3'5 quilòmetres.

Caminant pel parc hi trobareu el Museu de Terrassa, el Centre de Documentació i Museu Tèxtil, el Castell Cartoixa de Vallparadís (edifici original del segle XII que es convertí en cartoixa en els segles XIV-XV), o el Conjunt Monumental de les esglésies de Sant Pere (cal destacar l'arquitectura medieval de les tres esglésies que l'integren: Sant Pere, Sant Miquel i Santa Maria). També trobareu el Parc de les Sensacions, un museu a l'aire lliure construït perquè el visitant interactuï amb els elements que el conformen, una proposta única per apropar la física i la ciència als ciutadans. 

El Parc de Vallparadís ha esdevingut l'escenari de moltes activitats lúdiques i culturals multitudinàries, entre les quals destaca el ja consolidat Pícnic Jazz, en el marc de la programació del Festival de Jazz de Terrassa. 

En aquest espai verd que travessa la ciutat de nord a sud també es poden practicar esports d'aventura. Es un entorn ideal per a tot tipus d'activitats a l'aire lliure. El Parc també ofereix passejar amb barca pel seu llac o fer un recorregut amb el seu tren en miniatura cada diumenge, de 10 a 14.30 h. 

Un dels trets més característics és que hi ha una piscina a l'interior del parc amb més de 4.000 m2 i oberta al públic a partir de Sant Joan i fins a finals d'agost. 

Hi ha moltes zones de jocs infantils i també hi trobareu una zona de jocs biosaludables a la zona sud.  Passejar pels seus camins ens permetrà gaudir amb tranquil·litat del paisatge i, de ben segur, ens farà oblidar que ens trobem enmig d'una ciutat. 

Trobareu tot tipus de serveis, com fonts, lavabos públics, cafeteries i restaurants, així com zones de pícnic perfectes per menjar i descansar a l'aire lliure.

El parc de Vallparadís és accessible per a persones amb discapacitats, té rampes en varis dels seus accessos i compta també amb ascensors. La piscina, els serveis, inclús el ferrocarril estan adaptats. També a les zones de jocs infantils s'han inclòs atraccions que afavoreixen la integració dels nens i nenes que tenen discapacitats motrius o psíquiques.

 
Parc de Vallparadís

 

Com arribar-hi
Plànol del parc

Si arribeu en tren per la RENFE, només sortir, mirant a llevant, veureu a l'esquerra el parc del Nord i a la dreta, una mica més endavant, la capçalera del parc de Vallparadís. Si arribeu en tren amb els Ferrocarrils de la Generalitat podeu baixar a l'estació UPC-Vallparadís que, pujant un pis, us deixa dins mateix del parc de Vallparadís. Si voleu entrar pel nord del parc, la millor opció és baixar a Terrassa-Estació del Nord i només sortir ja esteu al parc del Nord, dirigint-vos a l'esquerra tot seguint aquest parc, us apareixerà en menys d'un minut i a la vostra dreta la capçalera del parc de Vallparadís. Si heu sortit a Terrassa-Rambla en sortir de l'estació heu de dirigir-vos cap al centre de la ciutat i, seguint carrer Font Vella amunt i sempre recte, passareu posteriorment pel passeig del Comte d'Egara. Després de deu minuts de caminada des de l'estació, ja estareu al parc.

Si arribeu amb el cotxe, entreu a Terrassa per la sortida Terrassa Centre i seguint la carretera de Montcada, que trobareu a la dreta de la primera rotonda, arribareu a la part centre-sud del parc, travessant per sobre per un pont.